Evelina Josefsson
Lediga jobbRekrytering & bemanningKontakta oss!

Ta referenser på din nya arbetsgivare innan du tackar ja

Att säkerställa kvalité och erfarenhet är A och O när det gäller rätt samarbetspartner. Oavsett om det gäller en ny tjänst, en blivande kund eller kanske ännu viktigare; när du söker ett nytt jobb.

Att en rekryteringskonsult och din förhoppningsvis blivande arbetsgivare tar referenser på dig från tidigare kollegor är en självklarhet. Men överallt ser vi att kandidater blir mer och mer noggranna kring vilken typ av företag och ledare man tar sitt nästa steg i karriären hos. Att byta arbetsplats är en stor händelse i livet. Genom att få inspel och insikter från tidigare anställda och blivande kollegor, kan du som har fått ett jobberbjudande för en tilltänkt roll få en djupare förståelse för företagets arbetsmiljö, organisationens företagskultur samt ledarskapsstilen hos din nya chef. Vi har delat med oss av våra bäst tips och råd till dig som vill ta referenser på din blivande arbetsplats. Men kom ihåg, gör din research innan du tackar ja. Det besparar tid och onödig energi både för dig och företaget som rekryterar.

Var noggrann med vem/vilka du ber om referens ifrån

Se till att du får referenser från pålitliga och trovärdiga källor, gärna personer som har arbetat nära din blivande chef eller som haft insyn i den aktuella arbetsplatsen under en längre tid.

OBS: Kom ihåg att referenserna du tar kan vara personliga kontakter till din nya chef eller arbetsplats. Var därför professionell i dina frågor och respektera deras tid och integritet

Förbered relevanta frågor och var specifik kring vad du vill veta

Tänk igenom noggrant vad du vill veta om företaget och ditt team. Förbered specifika frågor som rör dina förväntningar som ny kollega och eventuella frågetecken som kanske oroar dig. Exempel på frågor kan vara: Hur är chefens ledarstil? Vad har ni för arbetskultur på företaget? Vilka är de största utmaningarna med att arbeta på den här arbetsplatsen? Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut? och även en fråga såsom: Vad kan jag förvänta mig mina första arbetsdagar?

Var lyhörd för varningsflaggor

Lyssna noga på vad dina referenser har att säga och var uppmärksam på eventuella varningsflaggor eller negativa kommentarer. Om flera referenser ger liknande indikationer på problem eller oroande beteenden bör du ta det på allvar och överväga hur det kan påverka din anställning på företaget.

———————————————————————————————————————————————————————————–

 

Glöm inte att utöver de råd vi har gett dig här ovan så är det viktigt med en egen bedömning. Använd referenserna som en del av din beslutsprocess innan du tackar ja till ett jobb, men kom ihåg att det är dina egna uppfattningar och bedömningar som är avgörande.

Var noga med att kombinera referensernas feedback med din egna research och intryck från era intervjuer, samt hur kontakten med arbetsgivaren har varit från att du skickade in din ansökan. Detta för att på bästa sätt bilda dig en helhetsbild av arbetsplatsen och chefen.

Du skall välja företaget lika mycket som de ska välja dig som kollega.

 

Här kan du läsa mer om oss på Insight Competence

 

 

Kontakta Evelina Josefsson

På Insight Competence arbetar Evelina som rekryteringskonsult och ansvarar för att hitta nya potentiella kandidater och konsulter till vår Konsultpool.

Läs mer

Jag skulle beskriva gänget på Insight Competence som välkomnande, hjälpsamma, flexibla, snabba och förstående. De är otroligt duktiga på att matcha rätt person med rätt tjänst!

– Lukas Petersson, Booking Coordinator, Viaplay Group