Maria Bergholtz
Lediga jobbRekrytering & bemanningKontakta oss!

Återkoppling i en rekryteringsprocess – Varför är det så svårt?

Maria Bergholtz, VD och grundare av Insight Competence får ofta höra hur dåliga rekryterare är på att återkoppla i en rekryteringsprocess och blir lika förvånad varje gång. I denna intressanta krönika delar Maria med sig av sin reflektion i ämnet. Vad är det som är så svårt med just återkoppling?

”Jag sökte runt 30 jobb. Fick återkoppling på tre” ”Var i slutprocess, men vad hände sen?” ”Efter intervjun fick jag jaga rekryteraren om återkoppling, väntar fortfarande på svar”

Citat från kandidater som speglar en verklighet som ingen vill kännas vid.

Respektera tiden kandidaten har lagt ner

Jag får ofta höra hur dåliga vi rekryterare är på att återkoppla och blir lika förvånad varje gång. För mig är återkoppling en självklarhet men jag inser att det inte är det för alla. Synen på rekryteringsbranschen har förändrats, tyvärr till det sämre när det gäller just återkoppling. Vad är det som är så svårt med att återkoppla till en kandidat? Tidsbrist lever vi alla med. Men vilken rekryterare har viktigare saker att göra än att svara en kandidat? Det är väl det vårt jobb går ut på? En person som har bemödat sig med att skicka in sitt CV, lagt ner tid på ett personligt brev och visat intresse för ett jobb, borde väl rimligtvis få ett svar!

Mitt motto är att alltid leverera en bra kandidatupplevelse, med kontinuerlig återkoppling. Jag vill att kandidaten ska få en positiv bild av mig som rekryterare, men också en positiv bild av företaget som jag rekryterar till. En annan viktig aspekt är att den kandidat som söker sig till ditt företag idag kan också vara en potentiell kund eller samarbetspartner i framtiden. Vågar du då strunta i något så viktigt som att svara?

Dålig upplevelse ger dåligt rykte

Kunden som anlitar ett rekryteringsföretag borde ställa skyhöga krav på den rekryteringsfirman man väljer att anlita. Jag har under mina tio år som rekryterare sällan fått frågan från våra kunder: – Hur jobbar ni med återkoppling till sökande kandidater? Jag tycker att det är en fråga som bör ställas, för det är ditt varumärke som framstår som dåligt om du anlitar en rekryterare som glömmer återkopplingen till kandidater. En dålig kandidatupplevelse från flera personer leder snabbt till ett dåligt rykte, och skadar ditt arbetsgivarvarumärke. Återkopplingen behöver inte alltid vara personlig, men man ska få ett svar.

All återkoppling är bra återkoppling i en rekryteringsprocess

När du däremot är med i en process och har varit på en eller flera intervjuer, då är personlig återkoppling en grundsten. Jag brukar tänka att har jag inget att återkoppla, ja då återkopplar jag just det. Jag kanske inte fick svaret från kunden den dagen som det utlovats, men då ringer jag kandidaten och säger just det, för att kandidaten ska slippa gå hemma och undra varför ingen hör av sig. Det är så lätt och kräver inte många minuter. Det kan räcka med ett mail där man enkelt skriver: – ”Jag hade hoppats att få svar från kunden i dag hur processen ska fortlöpa men jag har ännu inte fått svar. Återkommer så snart jag hör något”.

Kan du som rekryteringsfirma inte göra den återkopplingen på grund av tidsbrist, då är det dags att anställa flera rekryterare till ditt företag! Glöm inte återkopplingen bara!

 Krönika skriven av Maria Bergholtz grundare och VD på Insight Competence AB

Vi på Insight Competence är experter på rekrytering och bemanning inom marknad, media, försäljning och analys. Tack vare vårt starka nätverk av kandidater, våra processer som bygger på kreativ headhunting och search samt vår flexibilitet kring att skräddarsy rekryteringsuppdraget är vi det bästa alternativet för att hjälpa företag att hitta sin nästa stjärna.

Läs mer om vår rekrytering och bemanning här!

Ta mig till rekrytering 

Ta mig till bemanning

 

Kontakta Maria Bergholtz

Maria Bergholtz, grundare och VD för Insight Competence har över 20 års erfarenhet i mediebranschen inom försäljning, kundansvar och rekrytering. Relationer och försäljning ligger henne varmt om hjärtat och hon älskar verkligen utmaningen att hitta rätt kompetens och personlighet till rätt uppdrag.

Läs mer

Lediga jobb

Vi på Insight Competence är proffs på att matcha ihop rätt person med rätt arbetsgivare. Vi får in nya uppdrag hela tiden och vill gärna träffa dig. Oavsett om du aktivt söker jobb eller om du bara har börjat fundera på nästa steg – hör av dig så bokar vi in ett möte!

Regional Client Manager till Malmö

Upptäck Ljudeffekten! Bauer Media är det självklara mediehuset för ljudbaserad underhållning som når fram. Vi är marknadsledare med 5 miljoner lyssnare per vecka live och on demand i radio och poddar. En miljon av dem nås genom Radioplay och Podplay - våra plattformar för tusentals populära podcasts och radioformat som Mix Megapol, Rockklassiker, NRJ, Fallen jag aldrig glömmer med Hasse Aro, Älskade psykopat och många fler. Vi utökar nu vårt team och söker en Regional Client Manager som kommer arbeta med försäljning mot våra direktkunder i Malmö med omnejd. Vi söker främst dig som bor i närheten men är även intresserade av dig som bor i en annan stad. Du kommer att arbeta självständigt och i team, med stort stöd av en mycket erfaren organisation, fantastiska kollegor, starka varumärken samt en väl utvecklad försäljningsprocess och metodik. Placeringsort: Malmö.

Läs mer
Analytiker

Vill du arbeta som Analytiker i en dynamisk och internationell miljö där du ges möjlighet att bidra till Plan International Sveriges arbete med att stärka barns rättigheter och flickors lika villkor? Då har vi tjänsten för dig. Vårt mål är att ha Sveriges nöjdaste givare och du är en nyckelperson för att nå dit. Vi söker en erfaren analytiker som ska spela en avgörande roll i att verkställa vår datadrivna strategi och att optimera våra insatser genom effektiv analys av såväl externa datakällor som CRM-data, på både kort och lång sikt. Ett strategiskt och operativt arbete för att kvalitetssäkra och maximera värdet av vår data samt att stödja strategiska affärsbeslut med hjälp av insikter från analysen. Vi lägger högst värde vid din personlighet och att du är en god lagspelare. Placeringsort Hammarby sjöstad, Stockholm.

Läs mer
Sales and Order Administrator

Help Us Create What Can’t Be Done Everything we do at Samsung is driven by an unyielding passion for excellence—and an unfaltering commitment to develop the best products and services on the market. In today’s fast-paced global economy, change is constant, and innovation is critical to a company’s survival. As we have done for 80 years, we set our sights on the future, anticipating market needs and demands so we can steer our company toward long-term success. As Sales and Order Administrator, you will have an integral part in ensuring we stay on top of the market and continue to enrich and simplify the consumers’ lives.

Läs mer

Kontakta oss

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning eller konsulttjänster? Eller är du kanske intresserad av att gå med i vår konsultpool? Använd vårt formulär nedan så hör vi av oss till dig omgående, alternativt maila oss på info@insightcompetence.se.