Maria Bergholtz
Lediga jobbRekrytering & bemanningKontakta oss!

Återkoppling i en rekryteringsprocess – Varför är det så svårt?

Maria Bergholtz, VD och grundare av Insight Competence får ofta höra hur dåliga rekryterare är på att återkoppla i en rekryteringsprocess och blir lika förvånad varje gång. I denna intressanta krönika delar Maria med sig av sin reflektion i ämnet. Vad är det som är så svårt med just återkoppling?

”Jag sökte runt 30 jobb. Fick återkoppling på tre” ”Var i slutprocess, men vad hände sen?” ”Efter intervjun fick jag jaga rekryteraren om återkoppling, väntar fortfarande på svar”

Citat från kandidater som speglar en verklighet som ingen vill kännas vid.

Respektera tiden kandidaten har lagt ner

Jag får ofta höra hur dåliga vi rekryterare är på att återkoppla och blir lika förvånad varje gång. För mig är återkoppling en självklarhet men jag inser att det inte är det för alla. Synen på rekryteringsbranschen har förändrats, tyvärr till det sämre när det gäller just återkoppling. Vad är det som är så svårt med att återkoppla till en kandidat? Tidsbrist lever vi alla med. Men vilken rekryterare har viktigare saker att göra än att svara en kandidat? Det är väl det vårt jobb går ut på? En person som har bemödat sig med att skicka in sitt CV, lagt ner tid på ett personligt brev och visat intresse för ett jobb, borde väl rimligtvis få ett svar!

Mitt motto är att alltid leverera en bra kandidatupplevelse, med kontinuerlig återkoppling. Jag vill att kandidaten ska få en positiv bild av mig som rekryterare, men också en positiv bild av företaget som jag rekryterar till. En annan viktig aspekt är att den kandidat som söker sig till ditt företag idag kan också vara en potentiell kund eller samarbetspartner i framtiden. Vågar du då strunta i något så viktigt som att svara?

Dålig upplevelse ger dåligt rykte

Kunden som anlitar ett rekryteringsföretag borde ställa skyhöga krav på den rekryteringsfirman man väljer att anlita. Jag har under mina tio år som rekryterare sällan fått frågan från våra kunder: – Hur jobbar ni med återkoppling till sökande kandidater? Jag tycker att det är en fråga som bör ställas, för det är ditt varumärke som framstår som dåligt om du anlitar en rekryterare som glömmer återkopplingen till kandidater. En dålig kandidatupplevelse från flera personer leder snabbt till ett dåligt rykte, och skadar ditt arbetsgivarvarumärke. Återkopplingen behöver inte alltid vara personlig, men man ska få ett svar.

All återkoppling är bra återkoppling i en rekryteringsprocess

När du däremot är med i en process och har varit på en eller flera intervjuer, då är personlig återkoppling en grundsten. Jag brukar tänka att har jag inget att återkoppla, ja då återkopplar jag just det. Jag kanske inte fick svaret från kunden den dagen som det utlovats, men då ringer jag kandidaten och säger just det, för att kandidaten ska slippa gå hemma och undra varför ingen hör av sig. Det är så lätt och kräver inte många minuter. Det kan räcka med ett mail där man enkelt skriver: – ”Jag hade hoppats att få svar från kunden i dag hur processen ska fortlöpa men jag har ännu inte fått svar. Återkommer så snart jag hör något”.

Kan du som rekryteringsfirma inte göra den återkopplingen på grund av tidsbrist, då är det dags att anställa flera rekryterare till ditt företag! Glöm inte återkopplingen bara!

 Krönika skriven av Maria Bergholtz grundare och VD på Insight Competence AB

Vi på Insight Competence är experter på rekrytering och bemanning inom marknad, media, försäljning och analys. Tack vare vårt starka nätverk av kandidater, våra processer som bygger på kreativ headhunting och search samt vår flexibilitet kring att skräddarsy rekryteringsuppdraget är vi det bästa alternativet för att hjälpa företag att hitta sin nästa stjärna.

Läs mer om vår rekrytering och bemanning här!

Ta mig till rekrytering 

Ta mig till bemanning

 

Kontakta Maria Bergholtz

Maria Bergholtz, grundare och VD för Insight Competence har över 20 års erfarenhet i mediebranschen inom försäljning, kundansvar och rekrytering. Relationer och försäljning ligger henne varmt om hjärtat och hon älskar verkligen utmaningen att hitta rätt kompetens och personlighet till rätt uppdrag.

Läs mer

Lediga jobb

Vi på Insight Competence är proffs på att matcha ihop rätt person med rätt arbetsgivare. Vi får in nya uppdrag hela tiden och vill gärna träffa dig. Oavsett om du aktivt söker jobb eller om du bara har börjat fundera på nästa steg – hör av dig så bokar vi in ett möte!

Konfidentiellt bolag Sales Manager

Till ett etablerat företag i mediebranschen söker vi nu en Sales Manager, en viktig roll med huvudsakligt ansvar att leda försäljningsteamet.

Läs mer
Senior Digital Media Planner

Vi letar efter dig som vill spela en nyckelroll i utvecklingen av IPGs kunders digitala närvaro. De är ett team av cirka 75 engagerade marknadsförare, specialister och kundansvariga som arbetar i trevliga och centrala lokaler på Grev Turegatan 11 i hjärtat av Stockholm.

Läs mer
Art Director

Qwamplify Nordics is a dynamic and innovative agency dedicated to delivering cutting-edge concepts, digital campaign solutions and brand experiences for our clients. We are currently looking for a highly skilled and efficient Art Director to join our team and drive forward our creative vision in the Nordics. As an Art Director at Qwamplify Nordics, you will play a pivotal role in bringing our concepts and communication solutions to life while ensuring they align seamlessly with our clients brands. You will collaborate closely with our creative and delivery teams to design and visualize captivating concepts, digital content, campaign sites, ads, and animated videos. Your creative input and expertise together with your ability to quickly deliver high-quality creative designs will be essential for us to reach our clients KPIs. Location: Stockholm (hybrid).

Läs mer

Kontakta oss

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning eller konsulttjänster? Eller är du kanske intresserad av att gå med i vår konsultpool? Använd vårt formulär nedan så hör vi av oss till dig omgående, alternativt maila oss på info@insightcompetence.se.