Så lyckas du med intervjun! Läs Malin Jungbecks 5 bästa tips

28 oktober, 2020

Kallad till arbetsintervju? Grattis – första steget mot ett nytt jobb! Nu vill du göra ett bra intryck och inte låta nervositet och stress hindra dig från att visa vem du är.

Mitt namn är Malin Jungbeck och jag är rekryteringskonsult på Insight Competence. Jag har intervjuat många kandidater genom åren. Nedan följer några enkla tips på hur du sätter intervjun.

1. Öva och förbered dig! De finns ett antal standardfrågor som förekommer på nästan alla intervjuer. De flesta som rekryterar vill veta mer om dina drivkrafter, kompetenser, styrkor och eventuella utvecklingsområden. Fundera och förbered hur du vill svara på dessa frågor, då kommer resten av samtalet kännas mer avslappnat.

2. Sälj in dina färdigheter kopplat till den tjänst du söker. Om du läser annonsen hittar du ledtrådar om vilken typ av kompetens och färdigheter som efterfrågas för en specifik roll. Försök att visa hur du matchar kravprofilen och ge konkreta exempel från dina tidigare arbetssituationer och prestationer.

3. Var påläst och våga fråga. Ställ frågor angående tjänsten, ansvar och uppgifter. Det visar på proffsighet och inger lugn. Nu har du också din chans att ta reda på om detta verkligen är jobbet för dig. Det är inte bara arbetsgivaren som väljer dig, du väljer även dem.

4. Var ärlig! Det är okej att inte kunna eller veta allt. Det ger mer trovärdighet om du vågar vara öppen även med dina svagheter.

5. Följ upp och gör dig påmind. Oavsett om du går vidare i en process eller inte så är det bra att hålla lite kontakt. En trevligt mail då och då för att göra dig själv påmind är alltid välkommet och visar på engagemang.

Slutligen. Det är okej att vara lite nervös. Vi som rekryterar är både vana och har förståelse för att nerver kan spela in. Dessutom visar ju lite nervositet att du är mån om att göra bra ifrån dig. Tänk också på att en intervju är ett ömsesidigt möte. Ansvaret att skapa en avslappnad och god stämning ligger lika mycket på rekryteraren.

Försök att bjuda på dig själv och förutsätt att den person som sitter mitt emot dig vill dig väl. Här kan du se alla våra lediga tjänster

Lycka till!

Fler nyheter

Pohl & Bergholtz i ett nytt avsnitt -Avsnitt 39

Dags att söka nytt jobb? Vässa ditt cv med Ellen på Insight Competence

”Better Together” Insight Competence grundare Maria Bergholtz i en årskrönika