Maria Bergholtz
Lediga jobbRekrytering & bemanningKontakta oss!

Årskrönika- Låt oss kliva in i 2022 med en ökad medvetenhet

Jag vet att jag talar för många branschkollegor när jag säger att 2021 inleddes något trevande med en osäkerhet i luften. När skulle företag våga anställa igen? Vi visste inte vad som väntade men på Insight Competence förstod vi att det skulle krävas både uthållighet och mod för att lyckas med kompetensförsörjningen. Läs Maria Bergholtz tankar och reflektioner kring vårt 2021.

Under det första kvartalet låg vårt fokus på konsultaffären. Flexibilitet var ordet på allas läppar och för bolag i behov av extra personalstyrka var tröskeln lägre till att välja en kort interimslösning. Samtidigt var det svårt att hitta konsulter. Inte alla kandidater vågade lämna en trygg, fast anställning när det rådde en ovisshet kring huruvida arbetsmarknaden skulle svaja till.

Så kom våren och med den en ökad efterfrågan på rekryteringstjänster. Fler arbetsgivare såg en ljusning och vågade satsa på att nyanställa varpå jag och mina kollegor ständigt var på tårna. Vi höll en tät dialog med våra kunder och såg hur vår affär växte och växte och vi nådde nya rekord. Affären blomstrade men samtidigt brottades vi med en tuff utmaning. Konkurrensen om kandidaterna blev ännu mer påtaglig i takt med den ökade rörligheten på arbetsmarknaden.

Personligt engagemang och inkluderande förhållningssätt blir avgörande

Det senaste halvåret har rekryteringsbranschen varit ordentligt sysselsatt. Kandidaterna är väl medvetna om sitt värde på marknaden, de vill ha mer i lönekuvertet och en tilltalande arbetsbeskrivning för att ett jobbyte ska vara tänkbart. Rekryterare slåss om samma eftertraktade kompetens och förmedlar i grund och botten likvärdiga erbjudanden. Det som framförallt kommer att skilja oss åt är sättet vi behandlar kandidaterna på.

Trots att vi befinner oss i en hektisk tillvaro får vi inte vara för snabba med att döma andra människor. Vi rekryterare har ett ansvar för att verka fördomsfritt men tyvärr vittnar debatter om åldersdiskriminering och samtal med kandidater om att vår bransch har en lång väg kvar att gå. Mitt bästa råd för kandidatbemötande? Personligt engagemang och ett inkluderande förhållningssätt – tro mig, det kommer att bli avgörande.

Att ge kandidater en ärlig chans

Insight Competence har sedan dag en lagd tid på att låta varje kandidat få en ärlig chans att presentera sig och vi coachar dem gärna till att direkt förmedla vad de kan bidra med. Det har varit en styrka som inte bara fört med sig lyckade kandidatupplevelser utan också underlättat för oss själva och skapat bättre förutsättningar för framgångsrika tillsättningar på kort och lång sikt.

Om du aktivt tränar på att utmana din första instinkt när du gör ditt urval så kommer du upptäcka många fler potentiella kandidater. Det kan handla om att lägga några extra sekunder på att ta reda på varför kandidaten bytt jobb ofta eller har luckor i sitt cv – för ofta finns det en logisk förklaring. Arbetsplatsen du rekryterar till kommer inte att passa alla men genom att ge kandidaterna en ärlig chans att presentera sig själva så kan du upptäcka matchningar på andra håll.

Låt oss nu tillsammans omfamna 2022 utan fördomar och med en ökad medvetenhet – jag lovar att det lönar sig!

Maria Bergholtz, vd Insight Competence

Denna krönika har publicerats exklusivt på Branschen.se.

Kontakta Maria Bergholtz

Maria Bergholtz, grundare och VD för Insight Competence har över 20 års erfarenhet i mediebranschen inom försäljning, kundansvar och rekrytering. Relationer och försäljning ligger henne varmt om hjärtat och hon älskar verkligen utmaningen att hitta rätt kompetens och personlighet till rätt uppdrag.

Läs mer